Меркел: България води стабилна финансова политика*
11.10.2010 | 15:40
Меркел: България води стабилна финансова политика*
Канцлерът на Германия получи орден "Стара планина"

*Информацията е актуализирана към 18:20 часа

България води стабилна финансова политика. Политиката на кабинета "Борисов" създава онази сигурност, която е нужна в европейското пространство. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, която пристигна на еднодневно работно посещение в България. Тя проведе среща на "четири очи" с премиера Бойко Борисов, след което двамата дадоха пресконференция.

Българската и немската делегации са обсъдили влизането на България в Шенгенското пространство. По време на разговорите е било изтъкнато, че Германия внимателно следи как страната ни се справя с борбата с корупцията, стана ясно по време на пресконференцията.

"Германия ще направи честна и справедлива оценка. Ще гледаме дали критериите са изпълнени. Ще направим отделни, независими оценки за България и Румъния. От сега не мога да ви уверя каква ще е оценката, със сигурност тя ще бъде честна", обясни Меркел.

Бойко Борисов и германският канцлер не са говорили за присъединяването на Турция в Европейски съюз.

Българите - най-голямата академична общност в Германия след китайците

След срещата с премиера, на официална церемония в Археологическия музей, Меркел беше удостоена с почетно звание "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет "Ангел Кънчев".

Интересът към немския език и култура в България е много голям. Той е на второ място по популярност след английския език, заяви Ангела Меркел при получаването на почетното звание. С 12 хиляди студенти в Германия, българите са най-голямата академична младежка общност в страната след китайците, каза още тя.

Радвам се и за сътрудничеството на университета с висшето училище в Лайпциг, където бях студент в периода 1973-1978 г., посочи Меркел. Важно е да си сътрудничим за доброто бъдеще на Европа, посочи федералният канцлер.

Почетното звание, което получих, е потвърждение, че България и Германия
ще се застъпват за централноевропейските ценности и ще се стремят към обща Европа. Германия подкрепяше България за членството й в ЕС ще продължим тази подкрепа, заяви Меркел.

Премиерът Бойко Борисов посочи, високата оценка на Ангела Меркел е изключителна гордост и жест към страната .

Ще направим всичко възможно това да не бъде последното идване на Ангела Меркел в България и догодина да може да отиде и до Русе, добави Борисов, цитиран от БТА.

Канцлерът на Германия получи орден "Стара планина"

Федералният канцлер проведе среща и с президента Георги Първанов, който я награди с орден "Стара планина" с лента. Тя получи най-висшето държавно отличие за особено големия си принос за развитието на българо-германските отношения и за изключителните си заслуги за присъединяването на България към ЕС, както и за разрешаване на случая с българските медици в Либия и за завръщането им у нас.

Държавният глава посочи, че орденът се връчва на Ангела Меркел за нейния изключителен принос в развитието на двустранните отношения и посочи, че зад това се крият много факти и сериозно признание от българските институции и народ.

Президентът отбеляза усилията на Ангела Меркел като федерален канцлер и на правителството на Германия, които по думите му с много дипломатичност, такт и гъвкавост са подпомогнали усилието на българските институции и обществото ни за справедливо решение на въпроса с медиците в Либия.

Георги Първанов отбеляза, че това е ярък пример на европейска солидарност. Отличието се дава и заради критичната, честна, справедлива оценка и подкрепа, която сме имали от Германия и от канцлера Меркел на усилията ни за достойно членство в ЕС, посочи президентът Първанов.

Казвам го с ясното съзнание, че интеграцията не е еднократен акт и усилията ни, както се вижда, продължават и при сегашното правителство и парламент, добави президентът.

Георги Първанов отбеляза също динамиката в последните години в развитието на политическия диалог и на икономическите контакти между двете страни. Той допълни, че Германия е в челото на чуждестранните ни инвестиционни партньори, както и от отношение на стокообмена.

Президентът заяви, че отличието е признание за ролята на канцлера Меркел като един от най-значимите, водещи, ключови европейски лидери в съвременната ни история.

Ангела Меркел от своя страна отговори, че Германия през всичките години е подкрепяла България по пътя й към ЕС и е изпълнявала своята европейска солидарност по въпроса с освобождаването на българските медици от Либия.

Вие споменахте, че Германия винаги е била критичен, но и конструктивен  партньор по присъединяването ви към ЕС, добави тя. От наша гледна точка България се намира на много добър път, допълни Меркел.

Подкрепа за Шенген и германските инвестиции у нас

Канцлерът пристига днес в София, за да даде политическа подкрепа на присъединяването на България към Шенгенското пространство и тласък в привличането на германския капитал в страната. Това смята Михаел Щюбген, председател на групата за приятелство с България в Бундестага. По-рано днес пред БНТ той прогнозира, че визитата ще задълбочи диалога между германския канцлер и премиера Бойко Борисов.

Депутатът отбеляза, че страната ни е изпълнила критериите по Шенген, но сега е особено важна подкрепата на страните от ЕС. По отношение на германските инвестиции у нас той вижда напредък въпреки „не особено ясните критерии и силната бюрокрация".

Според Барбара Юртел, журналист от в. „Тагесцайтунг", визитата на Меркел предоставя шанс на германските журналисти да погледнат по-задълбочено на България, тъй като досега за нашата страна се пише малко „освен в случаите, когато има скандали", пише в днешния си брой в. "Класа".

Проблемите пред германските бизнесмени у нас

По време на визитата си д-р Ангела Меркел ще изнесе публична лекция пред участниците в икономически форум България-Германия, който ще се проведе в хотел "Шератон". Тема на обсъждане ще бъде проблемите в търговското ни законодателство и съдебната система. Според представители на немските инвеститори именно тези неуредици спъват развитието на германските инвестиции у нас.

Немските фирми изпратиха до премиера Бойко Борисов още преди месец чрез Германо-българската индустриално-търговска камара конкретни оплаквания, както и предложения за промяна на инвестиционния климат в страната. Сред тях бяха забележки по Закона за обществените поръчки, където се допуска фирми да печелят търгове за пътища и улици със завишени обещания за гаранции.

Според германския бизнес у нас са много слабо застъпени електронните услуги. Камарата иска промяна в Закона за гражданската регистрация, която да позволява фирмите да издирват адресите на длъжници, които се крият.

Според немските инвеститори в страната не се стимулира производството на енергия от възобновяеми източници. В България има много фирми, които плащат минимални заплати, а остатъка дават на работниците си под масата, спестявайки част от плащанията към социални и пенсионни фондове. Това обаче вреди на изрядните към фиска предприемачи, посочиха тогава от камарата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти