Меркел: Между източната и западната част на Германия съществуват структурни разлики
04.04.2019 | 13:55
econ.bg
Меркел: Между източната и западната част на Германия съществуват структурни разлики
93% от 500-те най-големи компании на страната се намират в западната й част. Докладът показва също, че отливът на населението от източните провинции се контролира ефективно

Тази година се навършват 29 години от обединението на Германия. На 3 април германският канцлер Ангела Меркел заяви, че през последните години новите федерални провинции в източната част на страната са постигнали огромен напредък в развитието си, но в същото време расте недоволството от съществуващите структурни разлики помежду им. Меркел каза, че трябва да се обърне особено значение на този въпрос и се работи за това, разликите да не продължават да се увеличават.

През 2020 г. Германия ще отбележи 30 години от падането на Берлинската стена. За тези години 6-те нови федерални провинции постигнаха невероятен напредък, но не получават необходимото разбиране в западната част на страната. Канцлерът обеща правителството да работи с властите на различните провинции за координираното използване на структурните и инвестиционни фондове на ЕС, за да се реализира баланс между провинциите със слаба и силна икономическа структура.

Последният доклад на германския икономически институт IWH от март показва, че съществуват големи различия в развитието между източната и западната части на страната, сред които най-очевидното е ефективността на производството. 93% от 500-те най-големи компании на страната се намират в западната ѝ част. Докладът показва също, че отливът на населението от източните провинции се контролира ефективно.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти