Меркел ще говори за бъдещето на Европа пред Европарламента
13.11.2018 | 09:15
econ.bg
Меркел ще говори за бъдещето на Европа пред Европарламента
Меркел ще обсъди бъдещето на европейския проект с евродепутатите и в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при при засилени мерки за сигурност и огромен журналистически интерес

Германският канцлер Ангела Меркел ще представи днес визията си за бъдещето на Европа пред Европейският парламент в Страсбург.

На днешното заседание евродепутатите ще обсъждат още засилването на контрола над износа на оръжия и ще гласуват  резолюция за гарантиране на правата на малцинствата.

Меркел ще обсъди бъдещето на европейския проект с евродепутатите и в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при при засилени мерки за сигурност и огромен журналистически интерес.

Участието на Меркел в пленарната зала съвпадна с решението ѝ да се оттегли от политиката, а големият въпрос след последния ѝ четвърти мандат като канцлер е дали новата страница за Германия означава нова страница и за Европейския съюз, както и  каква ще бъде съдбата на нерешените въпроси в общността, сред които е миграцията.

Евродепутатите ще обсъждат засилването на контрола над износа на оръжия и санкционирането на членките на ЕС, които не спазват общите  правила.

Наскоро Германия призова и други държави-членки на ЕС да последват примера за спиране на износа на оръжие за Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, а гласуването на резолюцията се очаква утре.

Евродепутатите ще гласуват и за правила в целия ЕС, които да гарантират правата на малцинствата, както и за мерки срещу държавите с дискриминационни практики. С резолюцията те ще призоват Европейската комисия да започне работа по директива, засягаща минималните стандарти за малцинствата в Евросъюза.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти