Милен Велчев: Финансовата стабилност на България се срива
26.05.2010 | 13:10
Милен Велчев: Финансовата стабилност на България се срива
НДСВ определя управлението на ГЕРБ като некомпетентно, непрофесионално и безотговорно

Срива се финансовата стабилност на България. Това заяви Милен Велчев, бивш финансов министър, на брифинг в централата на НДСВ, предаде БГНЕС.

Силно сме обезпокоени от това, което се случва, и особено от отсъствието на управление на кризата. България е единствената страна сред 27-те в ЕС без ясна и работеща антикризисна програма, каза Христина Христова, председател на НДСВ. Тя заяви, че партията определя като некомпетентно, непрофесионално и безотговорно управлението на ГЕРБ.

Според НДСВ управлението се основава на популизъм и лява политика, въпреки непрекъснато заявяваните твърдения, че е дясно, каза още Христова. Тя посочи като пример увеличаването със 17% на разходите за първото тримесечие в сравнение с цифрите от първото тримесечие на миналата година. България разширява дефицита си за разлика от много държави, които го свиват в условия на криза, каза Христова и подчерта, че икономическият екип на НДСВ е силно обезпокоен от посягането към фискалния резерв.

От името на икономическия екип Владимир Каролев подчерта, че 4.8% дефицит, отчетени в момента, ни връщат във времената на Жан Виденов. Той посочи няколко тревожни тенденции и факти. Приходите са с 2 млрд. по-малко само няколко месеца след съставянето на бюджета. Няма правителство в Евросъюза, което да не планира намаляване на разходите, а ние планираме близо 500 млн. повече разходи след актуализация на бюджета. Обезпокоително звучи и идеята за така наречения резерв за непредвидени разходи, който при правителството на НДСВ беше 80 млн., а сега е 1 млрд. и 230 млн. лв. Тези средства може да бъдат разходвани непрозрачно, подчерта Каролев. Той повтори, че предишното правителство е оставило 0.7% дефицит, а сега дупката е нараснала до 3.9%.

Бившият финансов министър Милен Велчев акцентира на факта, че ръстът на чуждестранните инвестиции е отрицателен, което означава не само, че не влизат нови инвеститори, а и че тези, които досега са работили, продават активите си и си заминават. Като причина за оттеглянето на инвеститорите Велчев посочи спадащия фискален резерв, кредитния рейтинг на страната, който е под заплаха, това, че не се плаща на бизнеса, показните акции срещу уважавани фирми, както беше случаят с нахлуването на ДАНС в офиси на енергоразпределителното дружество Е.ОН.

Необходими са незабавни разговори с МВФ, за да се закрепи сриващата се финансови стабилност на страната, подчерта Велчев.

Николай Василев акцентира на неслучващите се реформи, които страната задължително трябва да проведе - пенсионна, здравна, образователна, административна. За 10 месеца имаме нула приватизации, какво му е дясното на това правителство, запита реторично Василев.

Като неотложни мерки икономическият екип на НДСВ посочи: спешни преговори с МВФ и споразумение, гарантиращо финансовата стабилност; провеждането на реформите, грижа за намаляване на финансовия дефицит, да се спрат увеличаващите се през последните месеци контрабандни канали и изтичането на ДДС и правителството да се разплати с бизнеса.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти