Минимални сметки за общите части на сградната инсталация в пловдивски блок
17.01.2018 | 13:30
econ.bg
Минимални сметки за общите части на сградната инсталация в пловдивски блок
Проектът на EVN Топлофикация в Пловдив доказа, че преустройството на сградна инсталация от вертикална в хоризонтална може да е лесно, бързо и на поносима цена

Жилищната сграда в Пловдив, чиято сградна инсталация EVN Топлофикация преустрои през 2015 г. от вертикален в хоризонтален тип отчете над 87% по-нисък разход за топлинна енергия от сградна инсталация за последните два отоплителни сезона – 2015/16 г. и 2016/17 г. 

След преустройството на инсталацията в хоризонтална средният разход на апартамент за общи части е 30,35 лв. с ДДС за последните два отоплителни сезона, което е средно по 2,53 лв. на месец на апартамент. 

Анализът показва, че без преустройство на инсталацията средният разход на апартамент в сградата за два отоплителни сезона би бил 238,45 лв. с ДДС, или средно  по 19,87 лв. на месец. Общо данните показват намален разход за топлинна енергия от сградна инсталация с над 87%.

Жилищният блок е построен през 1975 г., има 7 етажа с по 4 апартамента или общо 28 имота. През 2015 г. промяната включваше изграждане на нова хоризонтална отоплителна инсталация – щранговете  бяха изведени в общите части (на етажа), като от тях тръгват индивидуални разклонения към имотите. За всяко жилище е монтиран индивидуален топломер на входа на жилището. 

Преустройството на общите части на сградната инсталация струваше средно по 377 лв. с ДДС на апартамент, а разходите по преустройство вътре в апартаментите варираха между 600 и 700 лв. Така общите разходи на един апартамент за преустройство на общи части и на в самите апартаменти излязоха около 1000 лв. на апартамент, което се равнява на цената на среден клас нов климатик. Ремонтните дейности отнеха общо 20 дни.

Предимства на хоризонталната сградна инсталация: 

индивидуално потребление

без изравнителни сметки

без индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) по радиаторите в имота

без влизане в имота за отчитане

консумацията се отчита ежемесечно чрез индивидуален топломер, който се монтира до входа на жилището. 

EVN Топлофикация вече предлага за своите клиенти в Пловдив услуга по преустройство на вертикална сградна инсталация, в нова от хоризонтален тип. При интерес от дадена сграда EVN Топлофикация извършва проучване, изготвяне на оферта за конкретна сграда, информация относно вземане на решение и т. н.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти