Министерството на икономиката поиска от Брюксел 83 млн. лева за изграждане на „София тех парк“
20.11.2014 | 18:45
Министерството на икономиката поиска от Брюксел 83 млн. лева за изграждане на „София тех парк“
Божидар Лукарски ще направи реалната „първа копка“ по проекта

Икономическото министерство поиска финансиране от Европейската комисия за изграждане на „София тех парк“ по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

При положителен отговор на комисията ще бъде осигурено европейско финансиране в размер на 83 млн. лева, което ще даде възможност за реалното започване на строителните работи.

За целта ресорният министър Божидар Лукарски е изпратил писмо до Брюксел за пре-нотификация на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Процедурата, отпускана по оперативната програма, е стартирана през май 2013 г. До момента дейностите по разчистване на терена са приключени и инженеринговите договори са в процес на изпълнение.

От първостепенно значение за успешното реализиране на проекта е навременното получаване на становище на ЕК по пре-нотификацията. В този смисъл изпратеното днес писмо с отговори на последните поставени от ЕК въпроси, представлява ново стартиране на проекта. Това ще даде финансова възможност да се разгърнат същинските дейности по изграждане на физическата инфраструктура на научно-технологичния парк, което ще бъде реална „първа копка“ на проекта, съобщават от МИ.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти