Министрите на търговията на АПЕК призоваха за защита на многостранната система за търговия
20.05.2019 | 16:20
econ.bg
Министрите на търговията на АПЕК призоваха за защита на многостранната система за търговия
В декларацията те се ангажират да ускорят реализирането на Целите „Богор" и да създадат свободна и отворена среда за търговията и инвестициите, за да задълбочат интеграцията на икономиката в азиатско-тихоокеанския район

На 18 май приключи 25-та среща на търговските министри на страните от АПЕК (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество), след която те излязоха със съвместната декларация, в която призоваха за защита на многостранната система за търговия.

В декларацията те се ангажират да ускорят реализирането на Целите „Богор" и да създадат свободна и отворена среда за търговията и инвестициите, за да задълбочат интеграцията на икономиката в азиатско-тихоокеанския район. Икономиките на страните-членки на АПЕК признават приноса на СТО към международната търговия и са съгласни да предприемат необходимите действия за подобряването на работата ѝ.

Китайският заместник-министър на търговията Ли Чънган заяви на пресконференция след срещата, че при сегашната сериозна ситуация съвместната декларация е важен резултат. Тя е силен и активен сигнал, че членовете на АПЕК оценяват прозрачната и приобщаваща многостранна търговска система и защитават ефективността и авторитета на установените от СТО правила.

Декларацията е знак за единството на членовете на АПЕК и създава добра атмосфера за предстоящата среща на лидерите на АПЕК през ноември в Чили, заяви още китайският заместник-министър на търговията.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти