Министър Петкова провери ремонта на АЕЦ "Козлодуй"
20.05.2019 | 17:55
econ.bg
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова провери дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова провери дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката.

"Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е един от основните приоритети на правителството в енергийната област. Неговото изпълнение ще даде гаранция за сигурността на електроенергийните доставки за българските потребители", коментира Теменужка Петкова. Ремонтните дейности, които започнаха на 1 май, предвиждат и изпълнение на мерки, свързани с повишаване на топлинната мощност на съоръжението до 104%.

По думите на енергийния министър удължаването на живота на двата блока в атомната централа е много сериозен ресурс за българската енергетика. "Чрез него гражданите и бизнесът ще могат и в бъдеще да ползват чиста енергия на достъпни цени", каза тя и припомни, че лицензът за работа на пети блок вече бе удължен с десет години от Агенцията за ядрено регулиране и сега предстои това да се случи за шести блок.

"АЕЦ "Козлодуй" изпълнява предвидените за това мерки изцяло със собствени средства. Централата е в отлично финансово състояние - печалбата й за миналата година е 167 млн. лв., а над 360 млн. лв. са наличностите по банковите сметки на компанията", акцентира енергийният министър.

В АЕЦ "Козлодуй" министър Петкова коментира и протестите на малките ВЕИ производители от миналата седмица, които твърдят, че промяната в Закона за енергетиката, с която се премахва двойното им субсидиране, не се прилага за всички. Тогава позицията й беше, че акцията им е неаргументирана, а самите те са свръхсубсидирани.

"Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд "Земеделие" и втори път – чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката. По темата се произнесе и Конституционният съд, според който промените не противоречат на конституцията", каза енергийният министър.

Тя добави, че ако двойното финансиране не е било премахнато, това е щяло да застраши верифицирането на средствата от Държавен фонд "Земеделие". В следващите дни предстои нова среща с производителите на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти