Министър Петкова ще предложи две възможности за финансиране на АЕЦ "Белене"
16.03.2018 | 14:40
econ.bg
Министър Петкова ще предложи две възможности за финансиране на АЕЦ "Белене"
Наскоро депутатите дадоха срок на правителството да вземе решение за съдбата на "Белене" до четири месеца

В изготвяния от правителството анализ, който ще послужи за решение по проекта АЕЦ "Белене", министърът на енергетиката ще представи две опции за финансиране. Това е интерес от страна на китайската компания CNC, заявен в писмо от средата на февруари, и желанието на Европейската инвестиционна банка, което тя обявила миналата седмица.

Министърът уточни по време на парламентарния контрол, че все пак заявката на банката е с доста условности, които са в зависимост от това как като цяло ще бъде структурирано финансирането.

За интереса на китайската компания Петкова говори отдавна, но явно сега е получено писмо от нея, а за банката съобщи преди седмица.

Наскоро депутатите дадоха срок на правителството да вземе решение за съдбата на "Белене" до четири месеца.

Интересът на компанията и банката ще бъдат включени в изготвяния от Петкова доклад за различните варианти за най-рационално използване на оборудването. Тя припомни отново, че вече са похарчени около 3 млрд. лв. за проекта.

Депутатът от БСП Васил Антонов, който зададе въпроса за съдбата на "Белене", препоръча на правителството час по-скоро да отмени решението си за спиране на проекта и да го внесе в Народното събрание.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти