Миньорите излизат на протест утре
23.04.2018 | 13:30
econ.bg
Миньорите излизат на протест утре
Според синдикатите цената на въглищата не е пипана от 10 години. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров смята, че протестът няма да реши проблема, но синдикатите по места ще решат дали да се включат в протеста

КТ "Подкрепа" готви протест във вторник пред Министерството на енергетиката с искане да се повиши с 15% цената на въглищата от мини "Марица-изток". Заради това искане през миналата седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна със синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" и с ръководителите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и с изпълнителните директори на БЕХ и на държавните мини - Петьо Иванов и Андон Андонов.

От КТ "Подкрепа" заявиха, че протестът ще бъде от 11 до 16 часа, но няма да протестират всички, които могат, за да не става апокалипсис. Според синдиката цената на въглищата не е пипана от 10 години. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров смята, че протестът няма да реши проблема, но синдикатите по места ще решат дали да се включат в протеста. 

"Искането е 15% поскъпване на въглищата, които се добиват в мини "Марица-изток". Ако поскъпне цената, токът за бита и бизнеса ще скочи с 2%", обясни Петкова. Според нея ТЕЦ "Марица-изток 2" в момента е в затруднено финансово състояние поради покачващата се цена на въглеродните емисии. "През миналата година бяха платени 120 млн. лв. за емисии, а през тази сумата вече е 200 млн. лв. Тази тенденция ще продължи, а ТЕЦ-ът и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално поскъпване на въглищата ще утежни допълнително състоянието на ТЕЦ 2", допълни Петкова.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти