Митниците ще връщат надвнесен акциз за употребявани коли
01.12.2010 | 17:53
Митниците ще връщат надвнесен акциз за употребявани коли
Мярката ще важи за периода между 1 януари 2007 и 1 януари 2009 г. Тя беше приета днес окончателно днес от Народното събрание

Да бъде възстановен акцизът за внесени употребявани автомобили за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2009 г., реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене законопроекта за възстановяване на надвнесен акциз за употребявани автомобили. В него се определят лицата, които имат право на възстановяване.

Дадено е и легално определение на понятието "надвнесен акциз" - разликата между внесения акциз за употребяван автомобил и размера на акциза за нов автомобил със същата мощност на двигателя. На практика това означава, че ще се възстановява надвнесен акциз за употребявани автомобили с мощност на двигателя, превишаваща 120 киловата по система DIN, информира БТА.

Регламентирана е процедурата по възстановяване, което ще става въз основа на подадено писмено искане до компетентната митница, където е внесен акцизът. Надвнесеният акциз ще се възстановява с решение на началника на компетентната митница. Вслучай че лицето има задължения към агенция "Митници", тези задължения ще бъдат прихванати от надвнесения акциз и ще се възстановява разликата, ако има такава.

Искането може да се подава в шестмесечен срок от влизането в сила на закона. Към него собственикът трябва да приложи митническа или акцизна декларация и копие от платежен документ, доказващ внасянето на акциза, стана ясно още днес, предаде Dariknews.bg.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти