Митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим
15.04.2017 | 01:10
econ.bg
Митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим
Точно в полунощ патриарх Неофит ще поздрави с „Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ

Митрополит Киприян и водената от него църковна делегация ще участва в богослужението на Божи гроб в Светия град за чудодейното слизане на Божествения огън, съобщава БГНЕС. След което правителственият самолет с свещения огън ще пристигне на родна земя на правителствения ВИП на Летище „София“ между 19 и 21 часа на Велика събота. 

Вечерта в катедралния храм „Св. Александър Невски“ празничното богослужение за Възкресение Христово ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който ще бъде посрещнат тържествено с празнично биене на камбаните в 23.20 часа и веднага след това ще започне богослужението. 

Петнайсет минути преди полунощ от параклиса на Синодалната в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатния огън. В храма ще присъства и президентът Румен Радев, който пръв ще вземе лично от ръцете на патриарха неръкотворния огън. Точно в полунощ патриарх Неофит ще поздрави с „Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедрала. 

Ще прозвучи евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!” при тържественото биене на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти