Молдова ще изнася риба, яйца и птиче месо за ЕС
21.11.2012 | 12:30
Молдова ще изнася риба, яйца и птиче месо за ЕС
47% от експорта на европейската страна е насочен към европейския пазар

Европейската комисия (ЕК) е готова да приеме официална молба от страна на Молдова за износ на риба, яйца и птиче месо до пазара на Европейския съюз (ЕС). Това информира в. "Комсомолская правда“.

Изданието се позовава на информация от молдовското Министерство на икономиката. В понеделник, 19 ноември 2012 г., в Брюксел, се е провело заседание на подкомисията по въпросите на търговията и инвестициите Молдова-ЕС. В рамките му ведомството е представило информация за търговския оборот на източноевропейската държава и за процеса по изпълнение на препоръките на ЕК в контекста на преговорите за установяване на зона за свободна търговия с ЕС (така наречената DCFTA - Deep and Comprehensive Free Trade Agreement).

По данни на молдовското министерство през последните три години ЕС е основният външнотърговски партньор на европейската страна с 47% дял от общия износ и 44,7% от вноса в рамките на първите осем месеца от 2012 г.

Европейските партньори, участвали в заседанието в Брюксел, са похвалили Молдова за предприетите прогресивни реформи в областта на конкуренцията, качеството на инфраструктурата, финансовите услуги и митническата администрация. В частност е налице значителен напредък в областта на стандартизацията и санитарните и фитосанитарните мерки, които ще позволят на Молдова в близко бъдеще да изнася на пазара на ЕС яйца, птиче месо и риба.

Все пак ЕК не е спестила и някои критики. На срещата са дискутирани и проблемни за Молдова теми като дискриминационната система по облагането с екологична такса върху вноса на страната, както и положението със закона за търговията със скрап. Европейската комисия е подчертала необходимостта да се ускори приемането на законопроект за екологичните такси и за либерализация на експорта на метален скрап.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти