Москва и Пекин намаляват използването на долара в търговията
13.09.2018 | 14:40
econ.bg
Москва и Пекин намаляват използването на долара в търговията
Путин заяви, че това ще "увеличи стабилността на банковите услуги при операции по износ и внос, докато има рискове на световните пазари"

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Пекин планират да използват собствените си национални валути по-често в търговските сделки, на фона на влошените отношения на Русия със Запада.

"Руската и китайската страна потвърдиха интереса си към по-активно използване на национални валути при реципрочни плащания", заяви Путин пред журналисти по време на пресконференция с китайския лидер Си Дзинпин относно преговорите на икономическия форум в руския източен руски град Владивосток.

Путин заяви, че това ще "увеличи стабилността на банковите услуги при операции по износ и внос, докато има рискове на световните пазари".

Русия е изправена пред все по-строги санкции, откакто разгневи Запада и Киев, като анексира Крим през 2014 г. и подкрепи сепаратистките бунтовници в източна Украйна. През последните месеци САЩ наложиха още санкции заради предполагаемата намеса на Русия в президентските избори и отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

След последния кръг от санкции на САЩ и под заплахата от допълнителни мерки рублата спадна рязко спрямо долара и еврото. Юанът пък пада постоянно спрямо долара през последните месеци. Путин заяви през юли, че "политическите спорове вредят на долара като глобална резервна валута". Той каза, че китайският юан междувременно е "придобил качествата" на резервна валута.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти