Московиси иска от Италия надежден бюджет
13.09.2018 | 17:30
econ.bg
Московиси иска от Италия надежден бюджет
Московиси, който ръководи икономическото и финансовото портфолио на Комисията, също така призова Италия да намали дълга си и да прокара икономическа реформа, вместо да задълбочава дефицита

Италия трябва да представи "надежден бюджет" за следващата година, заяви еврокомисарят Пиер Московиси и нарече антиелитарното правителство в Рим "проблем".

Московиси, който ръководи икономическото и финансовото портфолио на Комисията, също така призова Италия да намали дълга си и да прокара икономическа реформа, вместо да задълбочава дефицита.

Бюджетният план на италианското правителство за следващата година трябва да бъде "надежден като числа", но и по отношение на "структурните усилия", каза Московиси. "Италианската икономика се нуждае от реформи", каза той пред репортери. "Спирането на реформите и печатането на пари вместо това няма да спаси Италия". Дългът на Рим в момента възлиза на 132% от брутния вътрешен продукт (БВП), което прави Италия втора по големина на съотношението дълг-БВП в еврозоната след Гърция. "Не можете да живеете с ниво на държавния дълг от 120%", каза Московиси.

Но евроскептичното правителство в Рим, което обединява крайнодясната Лига и антиелитарното Движение 5 звезди, е подложено на натиск да изпълни предизборните си обещания и да увеличи разходите, вместо да намали дефицита си, както бе обещано от предишното правителство , "Има проблем и това е Италия", каза Московиси. "Ще се съсредоточа повече върху Италия, отколкото върху всичко друго".

Италианският растеж е на дъното в еврозоната, а слабата производителност на страната е "масивен проблем", коментира еврокомисарят. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти