НАПИ и МВР ще си сътрудничат за пътната безопасност през лятото
18.06.2009 | 10:19
НАПИ и МВР ще си сътрудничат за пътната безопасност през лятото
Не трябва да бъдем пестеливи, когато говорим за осигуряване на безопасността на пътя, заяви директорът на НАПИ Янко Янков

"Не трябва да бъдем пестеливи, когато говорим за осигуряване на безопасността на пътя." Това каза изпълнителният директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) инж. Янко Янков на провелото се вчера второ заседание на Съвета на изпълнителните директори на пътната администрация.

На съвещанието бяха обсъдени възможностите за възобновяване на практиката служители по безопасността в областните пътни управления, както и служители на МВР - Пътна полиция да определят участъци с нарушени условия на безопасност. Предвижда се създаване на комисия в агенцията, която да взима решения по направените предложения за предприемане на бързи мерки на място, съобщиха от НАПИ.

Инж. Янков поясни, че предстои сключване на споразумение за сътрудничество с Министерство на вътрешните работи за контрол на движението по пътищата през летния сезон. Изпълнителният директор уточни, че в споразумението би могло да се регламентират комисиите по безопасност по области, членовете и отговорностите им.

Инж. Таушанов определи като положителна практиката от минали години за комисия за безопасност на движението към МВР, която да определя проекти, за които трябва да бъде осигурено финансиране. Той уточни, че голяма част от проектите в миналото са реализирани благодарение на инициативата на тази комисия.

Беше направено предложение за формиране на отдел по безопасност на пътната инфраструктура в НАПИ, който да изготвя проекти и да ги утвърждава чрез ръководството на агенцията. Изпълнителните директори обсъдиха вариант за провеждане на курс по безопасност с представители на областните пътни управления и МВР - Пътна полиция.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти