НАП София събра 8 млн. лв. за месец след срещи с длъжници
25.11.2010 | 16:51
НАП София събра 8 млн. лв. за месец след срещи с длъжници
Законът дава право плащането да се извършва на части или да се отложи временно внасянето на дължимите налози след представяне на обезпечение

Повече от 8 млн. лв. просрочени задължения са постъпили само за месец по сметките на столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП).

Постъпленията са резултат от проведените по инициатива на публичните изпълнители 672 срещи с длъжници. Общият размер на непогасените от тях данъци и осигуровки е 59.5 млн. лв. Става дума за работещи фирми, които декларират приходи, но поради временни финансови затруднения не могат да плащат в срок и продължават да трупат дългове към НАП. На дружествата са наложени обезпечителни мерки и с тях са договорени погасителни планове.

Издадени са им разрешения за неотложни плащания, които позволяват без да се възпрепятства основната им дейност да погасяват задълженията си към бюджета на части. Очакванията са до средата на месец декември, съгласно договорените погасителни планове, те да внесат около 18 млн. лв. просрочени данъци и осигуровки. Повече от 8 млн.лв. стари дългове вече са платени. Срещите с длъжници продължават.

От приходната агенция съветват всяка фирма или физическо лице да потърси контакт с агенцията възможно най-скоро след като установи, че има финансови затруднения и не може да плати данъците и осигуровките си в срок. Законът дава право плащането да се извършва на части или да се отложи временно внасянето на дължимите налози след представяне на обезпечение.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти