НДСВ очаква правителствена криза заради доклада на ЕК
17.07.2012 | 14:23
НДСВ очаква правителствена криза заради доклада на ЕК
Според Татяна Дончева есенцията на черновата е "липса на посока в реформите"

НДСВ очаква правителствена криза и предсрочни парламентарни избори заради доклада на ЕК.

Това заяви лидерът на партията Христина Христова на пресконференция днес. По думите й това правителство е направило огромна крачка назад в развитието на демокрацията. Христова отбеляза, че за първи път в доклад на ЕК се намира връзка между властите и организираната престъпност, информира БТА.

Междувременно в коментар за доклада на ЕК за България и решението, че мониторингът над България продължава, Татяна Дончева от "Движение 21" заяви, че едва ли трябва да живеем от доклад в доклад, попивайки фразите на европейските чиновници, които също са част от проблема с липсата на посока в реформите. Тя добави: "Ние нали си знаем проблемите, защо трябва да ни кажат от няколко знакови дела какво следва. Трябва ли ни специален доклад, за да установим, че вътрешният министър непрекъснато натиска съдиите за резултати, които нямат никаква връзка с доказателствата, нужен ли ни е доклад". 

Есенцията на въпросната чернова на доклада е "липса на посока в реформите", обясни още Дончева в ефира на БНР. Тя добави: "Това означава, че вместо да си направим сметката как да постигнем ефект, как да намерим правилните хора, как да им създадем условия, че те да работят максимално добре и накрая да отчетем прогрес, ние се чудим как да ощипем оттук и оттам мерки, които да напудрят мозъка на някой чиновник от Брюксел, че ще свърши работа и после да отчетем, че няма да свърши работа".

"По-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало за пет години, откакто съществува механизмът за сътрудничество и проверка". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на редовната пресконференция след заседанието на ИБ на БСП, предаде Агенция „Фокус”. Той припомни, че механизмът за наблюдение е бил създаден през 2007 г. с посочен срок от 5 г. 

"Фактът, че ЕК възнамерява да бъде продължен за неопределено време, като първият следващ доклад бъде в края на 2013 г., е огромен провал за правителството на Бойко Борисов”, каза Станишев. Според него това представлява "червен картон" за неспособността на правителството да реши проблемите – борбата с организираната престъпност, корупцията и състоянието на съдебната система.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти