НЕК отчете 6% ръст на приходите
19.02.2016 | 17:51
econ.bg
НЕК отчете 6% ръст на приходите
Печалбата на компанията е близо 90 млн. лв.

С 6% или със 188 млн. лв. се повишават приходите на Националната електрическа компания (НЕК) през 2015 година. Това заяви министърът на енергетиката във времето за парламентарен контрол, отговаряйки на въпрос на депутата Мартин Димитров.

Тя отчете, че разходите на компанията намаляват с 5%, или със 179 млн. лева.

За четвъртото тримесечие на миналата година НЕК е била на печалба близо 90 милиона лева. Министърът обаче уточни, че това са предварителни данни.

„Загубата в НЕК е свита и тя е 221 милиона лева, тоест ние успяхме в рамките на една година да свием  този дефицит с 365 милиона лева, което смятам, че е един добър индикатор за оздравяването на НЕК. Налице е и увеличаване на приходите. Със 188 милиона лева се увеличиха приходите през 2015 година или това е увеличение, което е в размер на шест процента. Намаляване на разходите също успяхме да постигнем - 179 милиона или близо пет процента. Наблюдава се тенденция на увеличаване на събираемостта на вземанията на НЕК“, посочи Петкова.

Тя посочи, че компанията е оптимизирала административните си разходи с 21 млн. лева спрямо одобрения бизнес план, което представлява над 20% от планираните. Персоналът пък е намален със 120 души.

„За първи път от последните 5-6 години НЕК реализира положителен финансов резултат от своята регулаторна дейност. За да се случи това огромна роля изигра и решението на КЕВР от 1 август 2015 г. ,което по един нов начин определи картината в сектор енергетика“, добави министър Петкова.   

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти