НЕК ще предложи график за разплащане с топлофикациите
07.11.2014 | 14:09
НЕК ще предложи график за разплащане с топлофикациите
Енергетици предлагат задълженията на компанията да бъдат вкарани в държавния бюджет

НЕК е поела ангажимента да изготви график за разсрочено плащане на задълженията си към топлофикациите в страната. Това трябва да се случи до края на следващата седмица, съобщиха от топлофикациите в Плевен и Русе. Това е било решено след състоялата се среща в Министерството на икономиката и енергетиката между синдикати, работодатели, представители на НЕК и на топлофикационните дружества.

На заседанието експертите са решили да изпратят и писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до премиера Бойко Борисов за политическо решение за състоянието в енергетиката.

В момента Общественият доставчик дължи 19 млн. лева на „Топлофикация Русе“, обяви директорът на компанията Севдалин Желев. Заради забавените плащания и русенското парно е натрупало над 3 млн. лв. задължения към свои контрагенти. Парите от НЕК формират и 80 % от бюджета на „Топлофикация Русе“, припомня БТА.

Информацията от срещата бе потвърдена и от работещите в „Топлофикация Плевен“. Присъствалите на заседанието в МИЕ обясниха, че ще се търси съдействието на Народното събрание при приемането на бюджета на страна за 2015 г. в него да се включи и недостигът на средства в НЕК. В заседанието са участвали и изпълнителните директори на топлофикациите от Перник и Бургас. В момента НЕК дължи на "Топлофикация Плевен“ близо 30 милиона лева за произведената електрическа енергия, предаде БНР. Това прави невъзможно редовното изплащане към доставчика на природен газ и затруднява работата на компанията.

Според последните данни загубата на НЕК за деветте месеца на тази година достигна колосалните 425 млн. лв.

След постигнатото споразумение работниците Плевен и Русе са преустановили протестите си.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти