НСИ: Не е вярно, че половината хора живеят в София
01.04.2011 | 11:02
НСИ: Не е вярно, че половината хора живеят в София
От НСИ отрекоха появили се в днешния брой на "24 часа" данни. Според тях 3.5 млн. души живеят и работят в столицата

София вече събира над половината от населението на страната.

3 500 000 души живеят и работят в столицата, сочат предварителни данни от Националното преброяване, което бе извършено през февруари. Окончателните изводи за заетост, професии, религия и етноси трябва да бъдат обявени през юни. Очаква се българите да се окажем малко над 7 млн. души. Това съобщи в днешния си брой вестник "24 часа".

Впоследствие от Националния статистически инститит (НСИ) отрекоха това да са данни, получени на базата на проведеното през февруари преброяване. Според пресцентъра на института информацията е "собствено производство".

Следващият вторник - 5 април, от НСИ ще обявят експресни резултати от преброяването.

Доста се увеличили спрямо 10 години и жителите около София, сочат предварителните данни. Адресните регистрации в Бояна, Банкя, Драгалевци и Симеоново гонят 300 хиляди. Тази тенденция е характерна за цяла Европа - по-заможните живеят в околностите на големия град, става ясно още от информацията на изданието.

Промяна за 10 години личи и в заетостта на българина. Той зарязва нивата и влиза в развлекателния бизнес. Всеки 15-и българин, живеещ в градовете, вече работи в шоубизнеса или в рекламата. През 2001 г. най-разпространените професии са били учителската и земеделците.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти