НС ще решава за референдума за ядрената енергетика
24.10.2012 | 09:34
НС ще решава за референдума за ядрената енергетика
От БСП очакват протести заради променения въпрос

Обсъждането на референдум за развитието на ядрената енергетика влиза в пленарната зала според проектопрограмата на парламента за тази седмица. Икономическата парламентарна комисия вчера прие поправки във формулировките във въпросите на БСП и на ГЕРБ и, на практика, двете предложения станаха идентични.

Янаки Стоилов от ръководството на социалистическата партия заяви, че ще има протести. "Червеният" депутат каза: "Протести очакваме да има. Дали те ще са утре, вдругиден - това не мога да кажа. И вероятно ГЕРБ точно за това бързат в първия възможен ден на седмицата да приключат дискусията, която започна миналата седмица в правната комисия. И тази дискусия в голяма степен няма как да не се повтори в пленарната зала.

В отговор на това депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви: Въпросът, който ние задаваме, конкретно е идентичен и с тяхната воля. Ако имаме валиден референдум за изграждане на нова ядрена електроцентрала, България в момента има само един готов проект с лицензирана площадка и това е в площадката "Белене".

В началото на днешното заседание Депутатите отхвърлиха предложение на БСП да бъде отложена точката за проекта за решение за произвеждане на национален референдум, предаде агенция "Фокус".

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че втора точка трябва да отпадне с основанието, че има две искания за референдум – едно от половин милион български граждани, и едно от 76 народни представители. При прегласуване предложението беше отхвърлено от народните представители.

Правната комисия в НС прие варианта на ГЕРБ на референдума да се търси отговор на въпроса за развитие на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. Тази редакция още тогава не се хареса на БСП, защото от нея отпадна АЕЦ "Белене". Те застанаха зад първоначалния въпрос за развитие на ядрената енергетика чрез "Белене" и защитиха формулировката, като казаха, че зад нея застават и 540 хиляди подписа на граждани. Икономическата комисия редактира въпроса на БСП, но подкрепи и двата варианта. По закон въпросът може да претърпи редакция, но без да се изменя смисълът.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти