Над 100 млн. лв. допълнителни приходи влизат в Бюджет 2009 от държавни предприятия
11.12.2009 | 16:08
Над 100 млн. лв. допълнителни приходи влизат в Бюджет 2009 от държавни предприятия
Комисията по бюджет и финанси одобри актуализация на държавния бюджет за 2009 г.

Над 100 милиона лева допълнителни приходи се очакват в бюджета до края на годината от вноски на държавни предприятия, които не са търговски дружества. Това каза пред журналисти заместник-министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което на първо четене беше одобрена актуализация на държавния бюджет за 2009 г., която предвижда дефицит от 500 милиона лева в края на годината.

Горанов посочи, че в момента се работи по анализа кои държавни предприятия отговарят на критериите и ще подпомогнат с еднократни вноски изпълнението на бюджета за 2009 г.

Той коментира, че заложените критерии са толкова високи, че по никакъв начин няма да се навреди на дейността на предприятията. По думите му не става въпрос за авансова вноска, а за вноска от резерви от 2009 г. и предходни години, съобщи БНР.

На заседанието си в сряда правителството одобри допълнение на свое постановление, с което се разширява обхватът на вносителите на средства за държавния бюджет за 2009 г. с включването на държавни предприятия, които не са търговски дружества. С промените се определят критерии и нормативи, които отчитат натрупани от предприятията финансови ресурси към 31 декември 2008 г. в размер над 150 млн. лв. под формата на пари и парични еквиваленти, както и над 150 млн. лв. общи, специализирани и други резерви. Дружествата трябва да отговарят едновременно на всички тези финансови показатели.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти