Над 2500 студенти учат на кредит
08.12.2010 | 15:28
Над 2500 студенти учат на кредит
Интересът към програмата за студентско кредитиране е огромен

Повече от 2 500 студентски кредита са отпуснати от месец септември до сега у нас. Това съобщиха двете банки, които работят по програмата, гарантирана от държавата.

В ТБ Райфайзенбанк АД са отпуснати над 1 300 броя кредита за общо 6.5 млн. лв. Средната сума на предоставените заеми е 4 000 лв., каза за предаването "ИконоМикс" по Дарик радио Ани Ангелова, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на банката.

В ДСК броят на предоставените заеми за студенти е 1 200, като и в двете банки коментират, че интересът към програмата е бил огромен. Банковото финансиране е целево и служи за покриване на семестриални такси и издръжка по време на следването.

Една от причините за интереса към тези кредити са условията по заема, който е с фиксирана лихва от 7% за целия срок на кредита, без такси, комисиони и други разходи. От друга страна, фактът, че програмата стартира паралелно с учебната година в университетите, е допринесъл съществено за успеха й сред учащите студенти и докторанти, коментира Ани Ангелова от Райфайзенбанк, цитирана от Dariknews.bg.

Свои кредитни продукти, ориентирани към студентите, предлагат и други търговски банки, но изискванията при тях са по-различни и понякога включват клаузи за обезпечения. Освен за покриване на семестриални такси, такива кредити могат да бъдат отпускани и за заминаване на студентска бригада в чужбина или за финансиране на студенти, участващи в обменни програми.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти