Наемите на жилищата намаляват
29.06.2009 | 10:00
Наемите на жилищата намаляват
Наемите намаляват и заради затруднената икономическа обстановка

 

Свръхпредлагане "засили надолу" наемите на квартири. Най-търсения вид жилища - двустайните, поевтиняват в София, Варна и Пловдив. За 250-260 евро вече се намира дом в приличен столичен квартал, а преди година преговорите тръгваха от 290-300 евро. На пазара се появяват стотици нови апартаменти, построени в последните години и купени с цел инвестиция и рентиерство.

Наемите намаляват и заради затруднената икономическа обстановка. Пазарът отразява очакванията за доходите на населението, а там новините не са добри, информира вестник "Труд".

За година месечните наеми на двустайни апартаменти в София са се понижили средно с 40-50 евро. Това показват данните от оферти в "Софийски имоти".

Свръхпредлагането е причина №1 за намалението, се казва в доклад на "Форос". На пазара се предлага огромно количество апартаменти, купени с цел инвестиция и рентиерство. Към тях се прибавят и жилища, чиито собственици искат да ги продадат, но докато чакат купувач, ги дават под наем.

Преди година в "Софийски имоти" се предлагаха 2294 двустайни квартири. Сега броят им е набъбнал до 3641, което е ръст с 59%. Поради свръхпредлагането много имоти остават празни или престояват дълго време, преди да бъдат наети.

В София най-голямо е предлагането в "Лозенец", "Студентски град" и "Манастирски ливади".

Настоящата ситуация дава възможност за по-голям избор на наемателите. Средният брой огледи преди сделка се увеличава до 4-8, отчитат във "Форос". Клиентите не бързат да вземат решение, тъй като знаят, че дори харесаното жилище да бъде наето, те лесно ще намерят друго със сходни характеристики.

Основните изисквания на наемателите са: цена, локация, възможност за паркиране, качество на строителството. Най-търсени през 2009 г. са двустайните жилища с площ 60-70 кв. м.

В София се търсят апартаменти максимум до 250-350 евро според района, в другите областни центрове "таванът" е 200-250 евро.

От "Форос" отчитат значителен спад в търсенето на луксозни имоти. Клиенти в момента са единствено дипломатически служители и мениджъри в големи чуждестранни фирми. Те търсят предимно тристайни и четиристайни луксозно обзаведени апартаменти. Поставят ценова граница до 1200 евро на месец. За сравнение - преди година таванът на възможностите им е бил 2000 евро, коментират от компанията.

Наемите намаляха и в Пловдив

Наемите намаляват и в Пловдив, заяви Владимир Лафчиев от агенция "Виел". Предлагането е голямо. Строителни предприемачи и собственици извадиха много нови жилища на наемния пазар след срива в продажбите, обясни той.

Усетили ситуацията, наемателите също натискат цените надолу. Сега в зависимост от местоположението и обзавеждането за 2-стайно жилище в града може да се вземат максимум 250 евро месечно при 300 евро преди година.

Спадът при наемите достига 15%, но все пак не е толкова голям, колкото при продажните цени на жилищата. Там намалението е с 20-30%. Икономическите трудности също водят до понижаване на наемните нива, смятат анализатори.

До 20% срив при масовите имоти във Варна

С около 20% са спаднали наемите за най-масовите жилища във Варна спрямо 2008 г. Поевтиняването е средно със 100 евро на жилище за всички райони, съобщават от агенция "Градев".

Докато през 2008 г. добре обзаведен апартамент в центъра се предлагаше за 300-350 евро, сега собствениците са доволни, ако успеят да намерят наемател за 250 евро. В кв. "Младост" и "Възраждане" наемите са се свили до 150 евро, а в далечния кв. "Владиславово" апартамент може да бъде нает за 90-100 евро.

"Сега покрай кризата има доста съкратени работници, които се връщат по родните си места и направо сме заринати от оферти за жилища под наем", коментират в "Градев".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти