Наемодателите ще подават данъчни декларации
04.02.2013 | 15:01
Наемодателите ще подават данъчни декларации
Те се подават 3 пъти годишно в сроковете за внасяне на дължимите данъци

Нова данъчна декларация към Националната агенция за приходите (НАП) трябва да подават наемодателите на помещения. Физическите лица, които отдават под наем такива на други физически лица, и съответно сами определят и внасят дължимия авансово данък, ще трябва да го декларират в новия тип документ, информират от приходната агенция.

Декларацията по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001) се подава от началото на 2013 г. Това става три пъти годишно в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Тоест, до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода от наем, като за четвъртото тримесечие данък не се дължи и съответно декларация не се подава. Както до сега, годишният данък ще се определи в годишната данъчна декларация, която наемодателите ще представят пред НАП до края на април 2014 г., уточняват от агенцията.

Физическите лица, които отдават под наем имоти на фирми, също ще декларират годишно доходите от наем до края на април 2014 г., но те не са длъжни да подават в НАП формуляра по чл. 55. В този случай декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ (образец 4001) се подава от платеца на дохода. Облекчение за фирмите-наематели на недвижими имоти на физически лица е, че през тази година те няма да издават служебни бележки за изплатения доход на физическите лица на всеки месец, а само веднъж годишно. Фирмите-наематели ще внасят данъка, удържан авансово на хазаите си физически лица, веднъж на три месеца, вместо ежемесечно, както беше през 2012 г. И в този случай за последното тримесечие на 2013 г. платците на дохода не следва да удържат и внасят авансово данъка.

От НАП припомнят, че гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем, дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7 920 лв. от всички източници на доходи на лицето.

Образец на новата декларация можете да видите в прикачения по-горе документ.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти