Най-големият губещ сред милиардерите загуби още повече
04.07.2013 | 11:15
Най-големият губещ сред милиардерите загуби още повече
Айк Батиста е заложил лични активи за получаването на заеми от бразилската Банка за развитие

Бразилският милиардер Айк Батиста загуби повече от една четвърт от нетното си богатство, след като бразилската Банка за развитие съобщи, че той е предлагал персонални гаранции на стойност 2,3 млрд. реала (1 млрд. щатски долара) за получването на заеми. Така сривът в цената на акциите на публично търгуваните компании на милиардера се задълбочава, пише агенция „Блумбърг“.

Бразилският предприемач в момента притежава нетни авоари на стойност от 4,1 млрд. долара, отчитайки борсовата търговия до 2 юли. Това показва Индексът на милиардерите Bloomberg Billionaires Index.

Заемите са час от 10,4 млрд. реала, които компаниите на Батиста сключват с бразилската държавна банка за развитие The Brazilian Development Bank (BNDES) от 2007 г. насам. От BNDES не дават по-конкретна информация за това каква част от личните си активи Батиста е използвал, за да гарантира дълговете си към банката. От холдинговата компания на милиардера EBX Group Co. са отказали да коментират богатството на Батиста или неговите задължения.  

Автоарите на Батиста значително намаляха за една година, като през 2012 г. те бяха 34,5 млрд. долара. Това стана, след като милиардерът не успя да отговори на таргетите, които си беше поставил за неговите стартиращи компании. За 2012 г. 56-годишният бразилец загуби 10,1 млрд. долара и е най-големият губещ след милиардерите.

Последното разочарование дойде от основния му бизнес - петролната OGX Petroleo & Gas Participacoes. На 1 юли стана ясно, че компанията може да затвори единственото си находище, добиващо петрол. Това предизвика масова разпродажба на акциите на книжата на 6-те публично търгувани компании на Батиста. Така пазарната им капитализация намаля с около 1 млрд. долара. 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти