Най-добрите медицински иновации
02.11.2012 | 10:20
Най-добрите медицински иновации
Имплант с размерите на бадем срещу главоболие и портативен скенер, който засича рак на кожата с много висока точност, са сред интересните открития

Имплант с размерите на бадем срещу главоболие и портативен скенер с формата на сешоар, който засича рак на кожата с много висока точност - тези и много други медицински новости оглавяват ежегодната класация за най-добрите медицински иновации за 2013 г., изготвена от клиника в Кливланд, САЩ, съобщава “Ройтерс”.

Сред хай-тек устройствата в списъка влизат още по-добра мамографска техника, както и ново лекарство срещу рак на простатата в напреднал стадий.

В челото на класацията обаче е стара и добре позната техника, която в последно време е намерила ново медицинско приложение. Това е хирургията за отстраняване на нежелани мазнини – процедура, за която се оказало, че e способна да лекува диабет от тип 2 - най-разпространената форма на опасното заболяване.

През годините т.нар. бариатрични хирурзи забелязали, че процедурите по отстраняване на излишните мазнини често са излекували пациенти, страдащи от този вид диабет, още преди последните да са напуснали болницата.

Списъкът с топ медицинските иновации бил подбран от общо 250 нови идеи в областта. Един от основните критерии бил броят на пациентите, на които въпросният нов продукт или процедура са помогнали.

По тази причина миниатюрно устройство срещу силно главоболие (най-често разпространеното оплакване след настинката) се нарежда на второ място в класацията.

Джаджата се имплантира в горния венец на пациента над втория кътник. Отделно в нерви зад назалния мост (в горната част на носа между очите) се постава тънък оловен накрайник, който е свързан с нея.

Така в момента, в който пациентът усети наближаващ пристъп на мигрена, той може да включи устройството с помощта на дистанционно, което се поставя от външната страна на бузата. Вследствие на това започва стимулиране на нервните окончания по определен начин, което блокира болката.

Сред другите иновации, избрани от специалистите от Кливланд, влизат нов метод за масспектроскопия, който позволява на микробиологичните лаборатории да откриват опасни бактерии в пробите по-бързо и точно.

В списъка има още нов модулен стенд имплант за лечение на сложни аневризми на аортата, нов лазер за операции на катаракта (старческо перде на окото), както и специална техника за пречистване и регенериране на увредени бели дробове при донори.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти