Най-много нарушения в курортите данъчните открили в Пампорово
31.01.2018 | 12:20
econ.bg
Най-много нарушения в курортите данъчните открили в Пампорово
За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение

Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна, съобщи приходната агенция. От началото й са извършени над 3 хил. проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско.

За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат, посочва НАП, макар че, за да има такова разминаване, означава, че за някои покупки не е била издадена бележка.

Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите, намалява до под 10% от проверените, отчитат от приходната агенция, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец, анализира ведомството.

Припомня се, че инспектори на НАП съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени още поне 5 хил. проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, което освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.

"Намаляването на дела на нарушенията всъщност е добра новина. Целта на НАП никога не е била самоцелно съставяне на актове, а поведение на търговците, съобразено със закона", каза по повод зимната кампания директорът на "Контрол" в НАП Васил Панов, цитиран от пресслужбата си.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти