Не са установени случай на опасен за хората птичи грип*
10.01.2012 | 14:55
Не са установени случай на опасен за хората птичи грип*
Около 15 хил. птици в Пловдивско ще бъдат ущиножени заради нископатогенен щам на инфлуенца

Нископатогенен щам на инфлуенца е установен в 4 ферми за патици в района на гр. Раковски седмица преди Коледа. Това съобщи днес за радио Пловдив директорът на пловдивската Агенция за безопасност на храните Светозар Василев.

Щамът е на обикновен птичи грип, който не е опасен за хората. Според регламент на Европейския съюз за предотвратяване на потенциално разпространение на заразата са унищожени около 15 хидяли птици.

"Всички потърпевши ще бъдат обезщетени, a в момента се прецизира размера на парите", каза още д-р Василев. Той е категоричен, че в района няма регистрирани нови случаи на зараза от птичи грип и затова не е обявена карантина.

Единственият щам на птичи грип, който е опасен за хората, е H5N1. Той щам не е констатиран у нас, каза впоследствие пред журналисти в парламента днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той добави, че ако са били установени случаи на опасния грип, е щяло да стане ясно.

Българската агенция по безопасност на храните не е обявила официално данните, за да не се предизвика паника в населението.

Найденов уточни, че дава мнението си не като министър, а като ветеринарен лекар и експерт. "Установеният у нас е ниско патогенен щам и такива има хиляди. Ако обявяваме всеки ежедневно, няма да ни стигне бюлетинът", обясни той.

*Информацията е актуализирана към 16.40 ч.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти