Не се очакват "шокови" сметки в края на сезона
18.04.2013 | 14:16
Не се очакват "шокови" сметки в края на сезона
Все пак изравнителните фактури за парно няма да са в полза на клиентите, обявиха от Асоциацията на топлинните счетоводители

В края на този отоплителен сезон няма да има "шокови" изравнителни сметки за парно. Това заяви днес (18 април 2013 г.) председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители Ася Ангелова по време на пресконференция в пресклуба на БТА.

Все пак не може да се очаква фактурите след годишното изравняване да са в полза на клиентите, посочи Ангелова.

Тя обясни, че от 1 април 2013 г. цената на мегаватчас топлинна енергия е 80,12 лв. с ДДС в сравнение с 87,30 лв., каквото е нивото ѝ година по-рано. В същото време от 1 юли 2012 г. парното е поскъпнало и през месеците ноември и декември е струвало повече в сравнение с предходната година.

От Асоциацията предвиждат изравнителните сметки да са готови и предадени на потребителите до 5 юли 2013 г. След тази дата започва периодът за рекламация.

В началото на седмицата "Топлофикация София" ЕАД обяви резултатите от проведеното допълнително междинно отчитане на уредите за дялово разпределение на домакинствата в 4679 сгради. Прогнозните дялове на 16% от потребителите са по-високи, като най-голям е делът на сметките, завишени с до 10% - той обхваща 50 хил. домакинства.

При 8 500 потребители има коригирани нулеви прогнозни дялове. 41% от домакинствата пък са отказали достъп на топлинните счетоводители, поради което прогнозните им дялове няма да бъдат коригирани до редовния годишен отчет.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти