Николай и Евгения Баневи са арестувани
26.10.2018 | 15:55
econ.bg
Основният предмет на разследването е източването на привитизираното предприятие "Полимери" АД

Собственикът на "Полимери" - Девня, Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани в град Ница, Франция в 8.50 ч тази сутрин. Това съобщи зам.-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев.

Той заяви, че за двамата е имало издадена европейска заповед за арест и разследване. Те са привлечени задочно към наказателна отговорност за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления.

Основният предмет на разследването е източването на привитизираното предприятие "Полимери" АД.

По-рано през деня специализираната прокуратура съобщи, че следователи проверяват адреси в София и страната заради разследване, свързано с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД.

"Полимери" - Девня, беше приватизирано от дружество на Николай Банев през 1998 г., но през 2010 г. спря работа. В края на 2013 г. предприятието беше обявено в несъстоятелност и беше назначен синдик. В средата на миналата година пловдивската "Хъс" купи активите за сумата от 14.5 млн. лв., но не обяви намеренията си за Девня.

През август 2017 г. премиерът Бойко Борисов и Банев си размениха задочни обвинения. Първо Борисов определи приватизацията на "Полимери" като "пладнешки грабеж", а Банев му отговори през "Фейсбук" заяви, че с действията или бездействието си премиерът е довел до съсипването на едно предприятие, за което е имало бизнес план за успешно развитие.

Семейство Баневи бяха първите българи, чиито имената излязоха от "Досиетата от Панама" - журналистическото разследване след мащабното изтичане на информация от панамската правна кантора "Мосак Фонсека", която е помагала на хиляди клиенти да укриват данъци чрез създаване на офшорни компании. Баневи са вписани като акционери и пълномощници на няколко фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови.

Николай Банев беше кандидат за президент през 2016 г., издигнат от инициативен комитет и с подгласник Сали Ибрям. Резултатите и на двамата бяха под 0.5% от гласовете. Две години по-рано Банева беше независим кандидат за евродепутат.

През ноември 2016 г. голям закрит паркинг, собственост на Николай Банев, беше подпален в София. Тогава той обяви, че това е пети палеж върху негова собственост.

На територията на завод "Полимери" все още се намират два резервоара с опасния химикал трихлоретан, за който Банев твърдеше, че никога не е бил част от приватизационната му сделка. Тъй като съдовете са силно корозирали, градът няколко пъти беше заплашван от екологична катастрофа.

Миналата година правителството отпусна 15 млн. лв. от бюджета за транспортирането и обезвреждането на химикала. Поръчката беше спечелена от консорциума "Ви Пи - Инд - Еко", а извозването на трихлоретана за обезвреждане във Франция започна в началото на тази година. През август областният управител на Варна Стоян Пасев обяви, че е разчистена половината от замърсяването. По думите му до края на октомври от площадката в Девня ще бъде изнесено и останалото количество трихлоретан.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти