Нинова предлага връщане на БСП в парламента и избор на нов председател на партията
27.05.2019 | 16:40
econ.bg
Нинова предлага връщане на БСП в парламента и избор на нов председател на партията

"Утре ще има Национален съвет на БСП, на който ще внесем предложение парламентарната група на "БСП за България" да се върне в Народното събрание и да внесе отново Закона за КОНПИ, промени в Закона за съдебната власт - за избор на европейски прокурори и за правомощията на главния прокурор", заяви на пресконференция след изборите за Европарламент Корнелия Нинова - лидер на БСП, съобщава БНР. 

"Друго предложение, което ще направим, е да стартираме процедура за избор на председател на БСП по новия Устав на партията, т.е. ще гласуват всички членове на партията. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно с всички останали кандидати. Вярвам, че до месец-два ще приключим през тази процедура", заяви още Нинова.

"Голямата ни тревога е ниската избирателна активност в България. Това е урок за всички партии - да си вземем поука защо хората не ни харесват. Ниската избирателна активност представлява слаба легитимност на партиите - всички, взети заедно, ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и за държавността. Ниската активност прави значим корпоративния и купения вот, което е удар по демократичния избор". Това заяви Корнелия Нинова. "Ние загубихме тези избори", каза още тя и уточни, че предстоят анализи на резултатите.

"Ние загубихме тези избори. Причините са две групи: външни - корпоративен вот, използване на администрация, страх у хората, използване на държавен ресурс, и вътрешни - партийни, които ние ще обсъдим, анализираме".

"БСП увеличава броя на гласувалите за нея с 30 000", каза тя и сравни броя на избраните евродепутати от другите партии и заяви, че единствено БСП увеличава броя на своите депутати в ЕП.

Нищо не е променило отношението на БСП към ГЕРБ и отново настояваме за предсрочни парламентарни избори, обяви Корнелия Нинова.

"На Националния съвет на БСП ще бъде внесено и предложение за провеждане на конференции във всички общини, на които да се направи анализ на изборите. "В дневния ред да има и точка за избор на ръководство - на общински съвети, на общински председатели, на областни председатели", уточни Нинова. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти