Нова агенция по пътна безопасност ще работи за 20% по-малко жертви по пътищата
26.11.2018 | 15:00
econ.bg
Нова агенция по пътна безопасност ще работи за 20% по-малко жертви по пътищата
Това заяви пред БНТ Малина Крумова, бивш зам.-министър на регионално развитие. Нова Държавна агенция към Министерския съвет ще следи за безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи

Считам че в рамките на една година може да намалее с 20% броят на жертвите по пътищата - много усилия вече са положени, има приета стратегия, която постига известно намаляване, но то не е достатъчно. Една от основните причини да няма съществен резултат е именно липсата на координация и проследяване на действията.

Това заяви пред БНТ Малина Крумова, бивш зам.-министър на регионално развитие. Нова Държавна агенция към Министерския съвет ще следи за безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи. Най-вероятно, начело на новия държавен орган ще застане Крумова. По думите на Крумова, Агенцията ще заработи от началото на следващата година и тя ще е 12-и поред орган, който ще се бори за пътната безопасност у нас.

„Проблемът с катастрофите по пътищата е системен - той включва елементите водач и поведение, състояние на автомобилния парк, пътища, реакция при ПТП, лекарска и долекарска помощ. Всеки от тези държавни органи има отделни функции в рамките на неговите компетенции. Новата агенция ще се грижи за координацията между всички тях и също така ще има аналитични функции.

Целта беше да се създаде гъвкав орган, който може да реагира на предизвикателствата и да бъде постоянен партньор на обществото“, каза тя. Крумова е категорична, че новата държавна агенция ще може да постигне реални резултати в намаляването броя на жертвите по пътищата.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти