Новите сметки за парно може да предизвикат недоволство сред абонатите
08.09.2014 | 08:15
Новите сметки за парно може да предизвикат недоволство сред абонатите
Реалното потребление и дължимите суми ще стават ясни през лятото

Новият метод за изчисляване на сметките за парно ще предизвика недоволство сред множество от абонатите. Това предупреждават топлинни счетоводители. Причинината за това се крие в промените на Наредбата за топлоснабдяване. Те влязоха в сила от 1 юни тази година. Според измененията вече по изцяло нов начин ще се определя дяловото разпределение като ще се отчита и миналогодишното потребление на парно. Все по-голяма роля ще играе и прогнозното потребление, изчислявано в киловатчасове.

В наредбата се предвижда още за месеците октомври, ноември, март и април да плащаме повече за топло за разлика от същите периоди на миналата година. Идеята е така да компенсират част от разходите за декември, януари и февруари, така че да не се получават шокови фактури, пише в-к "Преса". Заедно с това топлофикациите ще коригират месечните сметки с нов климатичен коефициент.

Независимо какво сме плащали през отоплителния период, реалното потребление и точната сметка на дължимите суми ще бъдат отразени в изравнителните сметки, които ще получим през лятото на 2015 г. "Необясними фактури за отопление тази зима ще се получат в сгради, където част от съседите са променили значително потреблението си.

Изравнителните сметки там ще бъдат непрогнозируеми", коментира експерт. Обикновено това се случва в блокове, където има кражби на топлоенергия, което изкривява сметките на коректните платци. Като цяло чрез новите методи за отчитане се очаква да се откриват по-лесно тези крадци.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти