Новият Закон за хората с увреждания предвижда нова оценка на индивидуалните потребности
25.07.2018 | 11:15
От: Econ.bg
Новият Закон за хората с увреждания предвижда нова оценка на индивидуалните потребности

Новият Закон за хората с увреждания ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание в началото на септември, съобщи от парламентарната трибуна социалният министър Бисер Петков. Той представи пред депутатите подготовката на законодателни промени за гарантиране на правата на хората с увреждания.

"Предвижда се изготвянето на нов вид оценка на индивидуалните потребности на лицата с увреждания. Като чрез тази оценка се установява вида на необходимата подкрепа на човека с увреждания и в индивидуалната оценка се определя конкретно вида интензивността и формата на социална подкрепа, която ще ползва човекът с увреждания. В проекта на Закона за хората с увреждания е заложено регламентирането на финансова подкрепа в зависимост от потребностите на хората с увреждания, установени в индувидуалната оценка. Финансовата подкрепа се състои от два компонента - месечна финансова подкрепа и целеви помощи", съобщи министърът, предаде БНР.

Според Петков работата по закона е затруднена, след като майките на деца с увреждания са напуснали последното заседание за подготовка на измененията.

"В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общоприемливи решения", отбеляза Бисер Петков.

Пред депутатите социалният министър потвърди, че средата на септември ще бъде внесен и законопроект за социалните услуги. 

В програмата на парламента е и първо четене на промените в Закона за пътищата, с които се въвежда тол системата./ iNews.bg

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти