Новият премиер започва консултации с бизнеса
10.06.2013 | 10:13
Новият премиер започва консултации с бизнеса
Експертни работни групи ще изготвят промени, които да облекчат бизнес климата у нас

В рамките на тази седмица премиерът Пламен Орешарски ще проведе консултации с бизнеса у нас, информират от правителствената пресслубжа. Той ще се срещне с представители на работодателските организации, синдикатите, неправителствения сектор и на протестиращите. Целта е да се разработят и приемат мерки, които да доведат до подобряване на бизнес климата в България.

Предмет на обсъжданията ще бъдат три основни теми: анализ на ситуацията в страната и действия за подобряване на условията за правене на бизнес, облекчаване и премахване на съществуващи регулаторни режими, усъвършенстване на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

От 12:30 часа днес (10 юни 2013 г.) започват консултациите на министър-председателя с национално представителните организации на работодателите, а в 14:30 часа – с тези на работниците и служителите. Останалите срещи ще бъдат допълнително обявени, посочват от пресслужбата на Министерски съвет (МС).

Предложението на Орешарски е за сформирането на експертни работни групи, които да направят преглед на регулаторните режими и предложения в посока тяхното облекчаване. Експертите ще бъдат излъчени от министерствата и от засегнатите организации. Те ще изготвят и предложения относно промени в ЗОП, които да осигурят по-голяма прозрачност на процедурите по обществените поръчки, както и равнопоставеност на субектите, участващи в тях.

Паралелно с консултациите тази седмица ще бъдат отворени специални имейл адреси на секретариатите на работните групи. Идеята е всички, ангажирани с обсъжданите теми, да публикуват там своите предложения по тях.

Припомняме ви, че данните на Националния статистически институт (НСИ) за месец април 2013 г. отчетоха влошаване на бизнес климата у нас с 0,6 пункта. В началото на месец април от синдикалната организация КТ "Подкрепа" призоваха новия кабинет за спешни оздравителни мерки в тази сфера, като по думите на финансовия експерт Мика Зайкова през последните години българският бизнес буквално е бил подложен на терор.

Междувременно проучване на компанията за застраховане на кредити “Кофас”, представено на пресконференция в петък (7 юни), показа, че нивото на несъстоятелност на родните компании с цели година - с цели 243% през миналата година.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти