Новозеландски агнета подбиват цените у нас
14.04.2014 | 10:30
Новозеландски агнета подбиват цените у нас
Родната стока обаче е с по-високо качество, смятат фермери

Агнета, внесени от Нова Зеландия и Румъния, подбиват цените и създават трудности за фермерите у нас. Пазарът пък е умрял, а надеждите са, че по наближаващите празници ще бъде отчетено раздвижване, съобщава "Стандарт".

"Нашата стока е хубава, но цените са по-високи от тези, на които се внася от Румъния", казва един от големите животновъди в Добричко Давид Бейтула. "Ние настояваме за цена от 5,40-5,50 лв. за килограм живо тегло на млади агнета, а от северната съседка влизат на цена от 4,00-4,50 лв. за килограм", споделя фермерът, допълвайки, че вкусовите качества на родните агнета са по-хубави, но няма пазар. Няма и износ от страната

Друг проблем за родните производители е вносът от търговските вериги. Проверка показва, че в един от хипермаркетите агеншка плешка от Нова Зеландия се продава за 12,99 лв. за килограм

Според Бейтула в тази сфера трябва да има държавна политика. Добър пример за това е Румъния. Там правителството подпомага стопаните и фермерите имат интерес да увеличават стадата и изнасят, смята той.

Спад през последната седмица е отчетен и при изкупнат цена на млякото, споделя фермерът. Тя е паднала с 4 стотинки на литър.

"И тук трябва да има държавна политика. Реалната цена на литър качествено мляко от една ферма е 85-90 стотинки", добавя Бейтула.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти