Новоизбраните президент и вицепрезидент положиха клетва*

19.01.2012 | 08:14
по статията работи: Елица Елефтерова
За мен ще съдят не по думите, а по делата, заяви Плевнелиев в първото си слово пред НС
Новоизбраните президент и вицепрезидент положиха клетва*

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева прочете клетвата, която Плевнелиев повтори след нея. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Плевнелиев. След това Росен Плевнелиев подписа клетвения лист, информира Агенция "Фокус". Попова повтори същата клетва. Всички присъстващи изслушаха на крака националния химн.

"От мое име и от името на вицепрезидента Маргарита Попова благодаря за доверието. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност", каза Плевнелиев в първото си слово пред Народното събрание. "Ще отстоявам надпартийността на институцията. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното", добави той.

яма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча. Да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, това е кауза. Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата", каза Росен Плевнелиев.

"Съзнавам, че поемам президентството в трудни времена. На изпитание са подложени не само националните икономики, но и обединена Европа. Трябва да вземем трудни и отговорни решения. Въпреки макроикономическите успехи, България остава най-бедна страна в Европа. България не е в средата, а в дъното на много европейски класации. Това трябва да се промени. Нужна ни е енергията на всички”, каза Плевнелиев.

"Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, с конкурентно способна икономика, в която младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Няма пряк път към богатството, богатството се изработва, пенсиите и доходите - също. Политиците не създават пари, създава ги икономиката, за да я подпомогнем, трябва да създадем среда. Това, че имаме нисък дълг, не означава, че имаме силна икономика. Налагането на строга бюджетна дисциплина е трудна задача и аз благодаря на правителството, че удържа", каза Плевнелиев. "Благодарение на усилията на няколко правителства България стана символ на фискална дисциплина и ред и единствената държава в ЕС с повишен рейтинг по време на криза. Има стабилност, сега трябва да говорим за растеж и заетост. В основата са инвестиции, износ, потребление".

Сега доходът на българския гражданин е 43% от средния за ЕС. Целта на новия президент е през 2020 г. да е не по-малко от 70%. Сега българската икономика е пет пъти по-енергоемка от средната за ЕС, през 2020 искаме това отношение да падне до до два пъти. Производителността на един работник в България е 42% от средното за ЕС, през 2020 трябва да достигне 60% от производителността в ЕС – посочи Плевнелиев.

"Имаме стабилност. Сега трябва да работим за растеж и заетост. Трябва да се борим за всеки лев инвестиции. Трябва да осигурим достъп до финансиране на малките и средни предприятия. Иновациите и образованието са движеща сила. Време е да се научим да печелим от науката и иновацията", каза новият президент.

Плакати с надпис "Плевнелиев избран с измама” бяха издигнати от депутати в началото на словото на Плевнелиев.

На церемонията присъстват президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министри от кабинета, членовете на Конституционния съд. Поканен е и Негово Светейшество българският патриарх Максим, както и представители на дипломатическия корпус и на държавни институции, а също и главни редактори на медии. 

Заради церемонията заседанието на парламента ще започне с час по-късно.

Със сигурност на церемонията няма да присъства вицепрезидентът Ангел Марин. Официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на България ще се състои на 22 януари, неделя, на площад "Св. Александър Невски”. Припомняме, двойката Росен Плевнелиев-Маргарита Попова спечели провелите се през есента 2011 година избори.

Плевнелиев ще поеме поста от Георги Първанов, който бе президент в продължение на два мандата. Кандидатите на ГЕРБ успяха да победят дуета Ивайло Калфин-Стефан Данаилов на балотаж. Вотът беше съпроводен от множество обвинения в купуване на гласове и манипулиране на резултатите.

* Информацията е актуализирана в 10:35 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...