Новото строителство е достатъчно надеждно, уверяват от бранша
15.09.2010 | 12:12
Новото строителство е достатъчно надеждно, уверяват от бранша
Близкото отстояние на блокове един от друг не би следвало да притесняват гражданите при земетресение

Новото строителство напълно отговаря на критериите за безопасност при земетръс, пожар и други природни бедствия. Сградите са достатъчно надеждни. За това гарантираха на пресконференция в националния пресклуб на БТА представители на Българската асоциация на архитектите и инженерите-консултанти /БААИК/.

Според председателя на организацията - архитект Марин Бакалов, няма завишаване на авариите по време и след строителния бум у нас от 1999 г.: След въвеждането на онсултантите в строителния процес контролът върху новостроящите се сгради и съоръжения е силно завишен.

Офисите, магазините и други обекти, изградени от 2006 г. досега на 100%, са с технически паспорти, каквото е изискването на специализирана наредба, стана ясно още от думите на Бакалов. Той уточни, че не може обаче да се направи категоричен  паралел и да се твърди дали старото или новото строителство е по-качествено от гледна точка на безопасност.

Ввсяка промяна в конструкцията на сградата трябва да  бъде отразена в техническия паспорт, като се следи това да не води до влошаване на противопожарните и другите параметри.

Близкото отстояние на блокове един от друг не би следвало да притесняват гражданите при евентуално земетресение, защото става въпрос за сантиметри отклонения на сградите, отбеляза инженер Светлана Гюрджеклиева. Проектната издръжливост на сградите при трусове е за 9-та степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник, предаде БТА.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти