Норвегия е най-благоденстващата държава
27.10.2010 | 11:07
Норвегия е най-благоденстващата държава
Според средната продължителност на живот България е на последното 110 място в класацията

Три скандинавски страни са монополизирали първите места в класацията на института Легатум на най-благоденстващите държави в света според критерии за богатство и благосъстояние, предаде АФП, цитирана от БТА.

Норвегия (1-во място), Дания (2-ро) и Финландия (3-то) са на върха на класацията, обхващаща 110 страни, изследвани от  института Легатум по поръчка на инвестиционния фонд Легатум (Legatum) от Дубай. На четвърто място е класирана Австралия, следвана от  съседната Нова Зеландия, а друга скандинавска страна - Швеция -  заема шесто място.

България се нарежда на 46-о място в класацията на Легатум, според данните на сайта на института. Страната е на 48-о място по критерий образование, по здравеопазването България заема 45-о място, а според националната и лична сигурност се класира на 40-а позиция. Критерият лична свобода нарежда страната ни също на 40-о място,  а по предприемачески възможности България е класирана на 55-а  позиция. По критерий брутен вътрешен продукт на глава от населението страната е на 53-та позиция.    

Според средната продължителност на живот България е на последното 110 място.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти