Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април
09.03.2018 | 15:30
econ.bg
Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април
Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев уточни, че автобусите няма да спират на всяка спирка, ако на нея няма хора

Нощният градски транспорт в София тръгва експериментално от 7 април. Линиите са 4 и ще пресичат града така, че да има връзка с всички квартали, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Автобусите ще се движат от полунощ до 4 ч. сутринта. Общата спирка на четирите линии, които ще носят номера N1, N2, N3 и N4, ще е на площад "Княз Александър Първи". Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева, като тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите.

Колите на обществения транспорт ще имат отличителни знаци за нощен превоз, а спирките ще бъдат брандирани по специален начин, за да си личи, че автобусите минават през тях. Във всеки от автобусите ще има видеонаблюдение, както и паник бутон за шофьорите и кондукторите.

Линия N1 ще върви по маршрута жк "Люлин 1, 2" - жк "Младост 4". N2 ще свързва кв. "Обеля" със Студентски град. Автобусите с номера N3 ще се движат от жк "Овча купел 2" до жк "Левски" (Автостанция "Изток"), а тези от N4 – от жк "Дружба 2" до жк "Гоце Делчев".

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев уточни, че автобусите няма да спират на всяка спирка, ако на нея няма хора. Интервалът за движение ще е 40 минути, а времето за прекачване между линиите на общата спирка на пл. "Княз Александър Първи" – 5 минути.

Столичната община е отделила близо 900 хил. лв. за въвеждането на нощен градски транспорт. Според Крусев основната група, която ще ползва нощните линии, е бизнесът в София, който работил в различни часови зони. По предварителни данни около 30% само от аутсорсинг и ИТ-компаниите имат нужда от градски транспорт през нощта за своите служители.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти