Няма да се закриват филиалите на спешната помощ
07.11.2011 | 14:52
Няма да се закриват филиалите на спешната помощ
Медици обявиха, че са готови за протестни действия. Премахването на телефон 150 е довело до хаос

Реформата в спешната помощ би трябвало да приключи следващата есен. Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Основните притеснения на лекарите са какви са гаранциите, че парите от държавата ще отидат за спешна помощ, но министър Константинов уточни, че в договорите с болниците ясно ще се вписва за какво точно се дават парите.

Няма да се закриват филиалите на спешната помощ. В София-град спешната помощ е организирана по различен начин, но и това ще бъде изяснено допълнителнто - като начало ще се промени Законът за лечебните заведения, каза още министър Константинов.

"Нямаме принципни различия с Българския лекарски съюз, но там предстоят избори и някои хора са по-активни - така министър Константинов отговори на журналистически въпрос за отношенията му със съсловната
организация.

Медиците в спешната помощ готови за протести

Междувременно, медиците в спешната помощ обявиха, че са готови за протестни действия, съобщи д-р Анелия Маждракова от столичния Център за  спешна медицинска помощ. Секретарят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков обяви, че организацията ще ги подкрепи, предаде БТА.

Лекарите не са съгласни с идеята на министъра на здравеопазването Стефан Константинов спешната помощ да премине към областните болници. Това би означавало намаляване на заплатите им, а за болниците - генериране на дългове, аргументира се д-р Маждракова.

"Не вярваме, че държавата ще продължи да дава пари за спешна помощ, както досега и най-вероятно ще трябва болниците да плащат за оказаната спешна помощ, което ще доведе до натрупване на още по-големи техни дългове, допълни тя.

За спешна помощ са предвидени още 15 млн. лв. за следващата година, които като се разпределят по областните болници, няма да стигнат, каза докторът.

С 15 минути се забавят повикванията заради телефон 112

Анелия Маждракова заяви още, че с до 15 минути се забавят повикванията за спешна помощ, откакто сигналите постъпват на спешния телефон 112.

Премахването на телефон 150 за спешни повиквания доведе до хаос, категорични са лекарите. "Има случаи, в които се налага и полицията да се намеси, но се оказва, че служителите на телефон 112 не са уведомили полицаите, защото "не било тяхна работа", добави Маждракова и даде следният пример: В спешния център в София от "112" постъпва повикване, при което съвпадат улицата и номерът на посочения адрес, но те се оказват в Бургас или в Силистра. Работещите на спешния телефон отказват да уведомят лекарите в коя болница няма места и къде може да бъде закаран пациентът, както и да уведомят близките на болния да посрещнат екипа от лекари пред дома му.

Нерядко при лекарите се получава сигнал за неточни диагнози като "дете в безсъзнание, но плачещо непрекъснато" и др., което допълнително обърква медиците.

В други държави работещите на тел. "112" преминават над тригодишно обучение, каза секретарят на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти