Няма да спират водата в столичния квартал „Филиповци”
18.06.2009 | 16:20
Няма да спират водата в столичния квартал „Филиповци”
В квартала ще бъдат поставени водомери във всяка къща


Водата в столичния квартал „Филиповци" няма да бъде спряна. За това са се договорили общинските съветници на БСП, представители на „Софийска вода" и на ромски организации, предаде Агенция „Фокус".

„Проблемът е голям и не може на голям квартал като „Филиповци" да се спре водата. Това би могло да доведе не само до конфликтна ситуация, но и до епидемия", каза Гергана Алексова, общински съветник на БСП.

Във "Филиповци" ще бъдат поставени водомери. Това стана ясно още днес.

Първоначално ще бъде сложен един общ водомер в началото на квартала, а след това и всички къщи ще бъдат снабдени с контролни водомери. Изплащането на сметките към „Софийска вода” ще става чрез нарочно създадена организация на жителите на квартала, която ще сключи договор с дружеството. Тя ще бъде създадена на общо събрание на филиповци и ще има задължение сметките да бъдат плащани редовно и коректно.

"Във „Филиповци” в момента има около 400 къщи. От 1959 година в квартала има водоснабдяване и от тогава до сега не се събират пари", коментира общинският съветник Георги Кадиев.

Той обясни, че „Софийска вода” в стремеж да покрие загубите си е поискала живеещите в района да започнат да плащат, но това нямало как да стане, тъй като не са създадени услови за отчитане на изразходваното количество вода.

„Половината „Люлин” си мие колите и килимите там, тъй като водата там е безплатна. Това натоварва сметката на всички останали”, добави общинският съветник.

Според него тази практика ще бъде преустановена, когато се поставят индивидуални контролни водомери на всяка къща.

След решаването на проблема с отчитането на изразходваното количество вода и заплащането му ще се пристъпи към изработване на Подробен устройствен план на квартала, както и ще се направят инвестиции във водната инфраструктурата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти