Няма опасност за европейските програми, уверява вицепремиерът Малина Крумова
27.02.2017 | 11:45
econ.bg
Във връзка с предизборната кампания вицепремиерът напомни на политиците, че еврофондовете не са дъвка, а въпрос на национални приоритети

Не сме идентифицирали рискове за спиране на нито една европейска програма. Имаме ситуация, която е техническа и предстои да бъде отстранена по отношение на Оперативната програма за наука и образование. Това каза в интервю за БНР вицепремиерът с ресор "Еврофондове" Малина Крумова.

Тя подчерта, че за България и Румъния европейските фондове са податливи на по-малко рискове от корупция, което се отдава предимно на факта, че те са свързани с много повече контрол и много повече усилия от страна на различни контролни органи и институции да бъда гарантирано, че няма рискове от измама и че няма неправомерно разходване на тези средства. 

„В тази връзка европейските средства могат да подпомогнат усилията за антикорупция, тъй като подпомагат първо административния капацитет на органите, отговарящи за управлението на публичния ресурс, не само европейския, а въобще на публичен ресурс, подобряване на прозрачността, тъй като това е едно от основните условия по отношение на разходването на европейските средства, и в този смисъл - гарантиране но по-строг обществен контрол върху тяхното разходване, би могло на намали и корупционния натиск", обясни Крумова.

Тя каза още, че от две седмици на сайта на Агенцията за обществени поръчки се публикува ежедневно информация за обявените през деня поръчки и сключените договори във формат, който позволява машинна обработка. По думите на Малина Крумова, вече са договорени над 33 процента от бюджета на европейските програми за периода 2014-2020, а около 8 процента от средствата са разплатени.

Във връзка с предизборната кампания вицепремиерът напомни на политиците, че еврофондовете не са дъвка, а въпрос на национални приоритети.

По повод критиките, че в процеса на т. нар. "ромско включване" са вложени много средства, но резултатите не са задоволителни, Крумова напомни, че интеграцията е двустранен процес и наред с това успешната интеграция се осъществява основно на местно ниво, там, където са реалните нужди на хората и където въпросът за общността става индивидуализиран.

„Защото ключовото по отношение на интеграцията е, че трябва да се насочат усилия към интеграцията и към достъпа на всеки един от нас и на всяка маргинализирана личност, в реално участие в обществения живот - било чрез здравеопазване, образование или социално подпомагане", каза в заключение вицепремиерът Малина Крумова. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти