Няма спекулации с цената тока за бизнеса, обяви енергийният министър
05.07.2019 | 09:40
econ.bg
Няма спекулации с цената тока за бизнеса, обяви енергийният министър
Няма спекулации с цената тока за бизнеса, каза днес по "Нова телевизия" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев си върши добре работата. През миналата седмица той подаде оставка, но тя не беше приета

Няма спекулации с цената тока за бизнеса, каза днес по "Нова телевизия" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев си върши добре работата. През миналата седмица той подаде оставка, но тя не беше приета.

Асоциацията на работодателските организации постоянно сигнализира за проблеми на пазара на ток, предизвикани от непрозрачност при търг на НЕК, от който според тях са били изключени независими купувачи. Затова асоциацията настоява да се направи проверка. От няколко месеца има и случаи на спиране на предприятия, заради твърде скъп ток.

Петкова препоръча на фирмите да сключват дългосрочни договори за доставката на ток, а не да га купуват от платформата "ден напред". Министърът припомни, че от 2016 година в България има борса за търговия с електрическа енергия.

"Тя разполага с три платформи за търговия – "ден напред", платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем, това се наблюдава в началото на всеки месец, се случва в търговията "ден напред", посочи Теменужка Петкова.

Министърът допълни, че българският бизнес е изключително важен за правителството и той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти