ОИСР: Японската икономика преживява най-голямото си разширение след Втората световна война
17.04.2019 | 12:20
econ.bg
ОИСР: Японската икономика преживява най-голямото си разширение след Втората световна война
Въпреки това Япония остава изправена пред предизвикателства, свързани със застаряващото население и огромни дългове

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува доклад, според който японската икономика преживява най-голямото си разширение след края на Втората световна война, заетостта и инвестиционната среда са добри, но тя остава изправена пред предизвикателства, свързани със застаряващото население и огромни дългове. Ако иска да се справи с тях правителството трябва да предприеме ефективни мерки за устойчиво и приобщаващо развитие на икономиката.

Според доклада напреженията в международната търговия може да повлияят върху инвестициите в частния сектор. На този фон експертите на ОИСР очакват японската икономика да нарасне с около 0,75% през тази и следваща година.

През последните седем години БВП на Япония е нараствал. За миналата той се е увеличил с 0,7%, но това е явно забавяне в сравнение с 1,9-те процента от 2017 г.

При представянето на доклада на 15-ти в Токио генералният секретар на ОИСР Мигел Анхел Гурия коментира, че японският икономически растеж се дължи на разхлабената парична политика, финансовото разширяване, структурните реформи и други фактори. В момента обаче страната се нуждае от реформи, свързани с адаптиране на публичните финанси и пазара на труда към застаряващото общество.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти