ООН: Намесата в Либия има за цел да се избегне ново клане
08.04.2011 | 10:09
ООН: Намесата в Либия има за цел да се избегне ново клане
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта в послание по повод годишнината, че световната организация предприема мерки за недопускане на нов геноцид

ООН отбеляза вчера 17-ата годишнина от клането в Руанда и заяви, че сегашната международна намеса в Либия има за цел да се избегне нов геноцид, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Смята се, че 800 хиляди руандийци - главно от племето тутси, са избити през пролетта на 1994 г. от управляващите в Кигали представители на племето хуту. Кланетата започват, след като на 6 април 1994 г. президентът на Руанда Хабяримана, който е хуту, загива при самолетна катастрофа.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта в послание по повод годишнината, че световната организация предприема мерки за недопускане на нов геноцид. Той даде за пример резолюцията на Съвета за сигурност, налагаща забранена за полети зона над Либия, за да се попречи на силите на Муамар Кадафи да избиват цивилни.

"Предотвратяването на геноцид е колективна и индивидуална отговорност, посочи Бан. Единственият начин да почетем истински паметта на избитите преди 17 години руандийци е, като направим всичко възможно подобни събития никога повече да не се случват." Президентът Барак Обама също почете годишнината и призова международната общност да извлече поуки от "невъобразимите кланета", за да се избегнат нови трагедии, предаде АФП.

"Руанда ни напомня за задълженията, които имаме едни към други като човешки същества, и за общата ни отговорност да не допускаме нападения срещу невинни граждани, както прави в момента международната общност в Либия", посочи Обама.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти