Обмисля се дистанционно отчитане на водата във Варна
22.02.2011 | 09:20
Обмисля се дистанционно отчитане на водата във Варна
С въвеждането се очаква да бъдат намалени значително загубите на водоснабдителното дружество от злоупотреби

Бъдеща стратегия за дистанционно отчитане на водомерите обмисля ВиК - Варна. От нея ще останат доволни както абонатите на дружеството, така и ВиК, защото ще може да хваща крадците на вода от разстояние. За целта обаче варненци ще трябва да сменят водомерите си с нови и модерни. Разбира се, засега това не е задължително условие. Идеята е все още в зародиш, защото водомерите не са притежание на ВиК, а на живеещите в апартаментите. Новите устройства са с чип и подават сигнал при манипулиране на водомера и евентуалното му разкачане, каза за в. „Черно море" Яна Маринова, ръководител на направление „Реализация" към ВиК - Варна.

С въвеждането с дистанционно отчитане се очаква да бъдат намалени значително загубите на водоснабдителното дружество от злоупотреби. Ще отпадне и човешкият фактор при отчитането на средствата за измерване.

Към момента осигуряването на достъп до жилищата е голям проблем. Понякога записването на показанията се пропуска заради отсъствието на гражданите от домовете им, коментира специалистът. За осъществяването на стратегията трябва обаче да се направи разяснителна кампания сред клиентите, тъй като апаратите са положителни за тях, кaза още Маринова.

Един нов и модерен водомер струва около 70 лв. Още през лятото ще бъде заделен канал чрез мобилен оператор, който ще позволява непрекъсната връзка на ВиК - Варна, с водомерите на потребителите.

Първите стъпки за реализацията на иновативната стратегия са положени с обединяването на 1500 абоната в специална VIP група. В нея влизат основно големи потребители и ще се отичат дистанционно. Консумацията на вода на тези фирми формира около 35% от общата консумация, подавана месечно от ВиК. Специално за обслужването на абонатите от VIP групата е сформирано отделно звено „Ключови клиенти". То е натоварено със задачата да обслужва випаджиите. Ще се упражнява интензивен контрол върху консумацията, отчитането и плащането на сметките от страна на членовете на VIP групата. Те ще получават всеки месец лично от обслужващия ги служител фактурите за ползваната услуга. Абонатите от VIP групата ще получат водомери с дистанционно отчитане от ВиК - Варна, тъй като старите апарати били тяхна собственост.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти