Оборотът от онлайн търговия у нас е нараснал с 18,6% за една година
08.09.2015 | 14:15
Оборотът от онлайн търговия у нас е нараснал с 18,6% за една година
Продажбите на текстил, облекло и обувки се свиват с 5,1%

Значително се е увеличил оборотът на търговията на дребно чрез поръчки по интернет. През юли 2015 г. той е нараснал с 18,6% спрямо същия месец на 2014 г. Това става ясно от данни на месечния отчет за търговия на дребно на Националния статистически институт (НСИ).

Ръст се наблюдава и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 13,2%, както и при продажбите на дребно на фармацевтични и медицински стоки – с 11,1%. Спад с 5,1% на годишна основа е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, също така и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 4,8%. Продажбите на компютърна и комуникационна техника също имат спад в оборота си от 3,3%, както и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 3%.

През юли 2015 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети“ отбелязва намаление с 0,6 на сто спрямо предходния месец. В също време той нараства с 0,1 на сто за разлика от същия месец на 2014 г.

На месечна основа през юли оборотът от покупко-продажби на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет нараства с 2,2% в сравнение с данните от предходния месец. Битовите стоки са се продавали с 1,6% повече, а текстилът, облеклото, обувките и кожените изделия – с 1%. Намаление е регистрирано при търговията с компютърна и комуникационна техника с 3,2%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 1,4% и при продажбите на дребно на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти